Hoe kies ik de juiste robotmaaier?
Hier moet je op letten bij het kopen van een robot grasmaaier
Natuurlijk wil je een mooi groen gazon in je tuin hebben liggen en daarom moet je het goed verzorgen. Alleen heb je niet altijd tijd en zin om het gras te maaien. Voor sommige mensen is het maaien van het gras ook fysiek zwaar of zelfs onmogelijk. Gelukkig is er een oplossing: De robotmaaier! Terwijl jij vanuit de tuinstoel toekijkt (of andere belangrijke dingen aan het doen bent) maait de robot grasmaaier het gazon helemaal uit zichzelf. Hoe werkt een robot grasmaaier precies, waar moet je op letten als je er eentje koopt en welke robotmaaier is nou eigenlijk het beste? Hoe moet je een robotmaaier kiezen? Lees gauw verder.
Hoe werkt een robotmaaier?
Misschien heb je ze wel eens in de winkel zien staan, de robotmaaiers. Kleine maaiers, vaak rond van vorm, zonder hendel. Hoe werkt een robotmaaier eigenlijk? Hoe weet de machine waar het grasveld begint en eindigt? Hoe wordt er voorkomen dat hij twee keer dezelfde strook maait en hoe bedien je een robotmaaier?
Geen stroomkabel maar een accu
Een robotmaaier heeft geen stroomkabel nodig, dat zou wat ingewikkeld worden op het gazon. Elke robotmaaier werkt dus op een accu. Die accu wordt opgeladen in het laadstation waar je robotmaaier na het maaien weer naar terugkeert, daarover later meer. Hoe lang een grasmaaier kan maaien op een volgeladen accu hangt af van de kwaliteit van de grasmaaier. Je kunt er wel vanuit gaan dat een duurdere robotmaaier langer kan door maaien op één accu dan een goedkope robotmaaier. Een robotmaaier is dus altijd draadloos.
Robotmaaier kiezen met of zonder begrenzingsdraad
Elk merk robotmaaier heeft zijn eigen systeem maar veruit de meeste robotmaaiers werken met begrenzingsdraad. Het maaien begint dan met het afbakenen van je tuin met grensdraad. Als de robotmaaier over de grasmat beweegt ziet hij het op een gegeven moment het begrenzingsdraad en op dat moment draait de robotmaaier om. Dit grensdraad moet je zelf dus aanbrengen in je tuin. Dat is even een karwei maar je hoeft het als het goed is maar 1 keer te doen. Klemmen en haringen om de boel mee vast te zetten worden over het algemeen met het begrenzingsdraad meegeleverd.
Je kunt ook een robotmaaier kiezen die geen begrenzingsdraad nodig heeft, deze maaiers werken met extra sensoren. Bij deze maaiers moet je wel even goed opletten dat je alles goed installeert, je wilt niet dat de maaier het gras van de buren ineens gaat maaien.
De bediening van een robotmaaier
Een robotmaaier moet je programmeren. Dat is helemaal niet zo moeilijk en hoeft meestal maar 1 keer. De robotmaaiers worden steeds beter en zijn steeds makkelijker te bedienen. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel merken die je de maaier laten bedienen met een app op je telefoon. Je kunt een maaier bijvoorbeeld vertellen dat hij elke week op dezelfde dag het gras moet maaien en daarna moet terugkeren naar het laadstation. De robotmaaier is zo ontworpen dat hij in principe helemaal uit zichzelf het gras kan maaien.
Het laadstation van de robotmaaier
Het ‘huisje’ van je robotmaaier is het laadstation, deze staat in contact met het begrenzingsdraad. Je krijgt het laadstation bij aankoop van je maaier meegeleverd. In het laadstation begint en eindigt elke rit van de robotmaaier. Het laadstation wordt gebruikt om de accu van de robotmaaier weer op te laden en moet daarvoor worden aangesloten op het lichtnet. Het laadstation hoeft niet per se droog te staan, maar het is wel handig als je robotmaaier makkelijk de weg naar zijn ‘huisje’ kan vinden na een maaibeurt. Het is dus aan te raden om het laadstation in de buurt van het gazon te plaatsen.
Hoe werkt een robotmaaier bij obstakels?
Een robotmaaier kan obstakels tegenkomen. Zoals een boom in het grasveld. Dankzij sensoren ziet hij deze grote obstakels op tijd en maait hij vervolgens de andere kant op. Kleine obstakels zoals dennenappels en takken in het gras kunnen nog wel eens over het hoofd worden gezien wat slecht is voor de messen van de robotmaaier. Het is dus wel belangrijk dat je het gazon even controleert op deze zaken voordat je de maaier opdracht geeft tot maaien.
Een onverwachte diepe kuil in het gras? De kantel-sensor zorgt ervoor dat de maairobot niet kantelt en wanneer de maairobot een muur tegenkomt draait hij op tijd om om een botsing te voorkomen. Ja, robotmaaiers zijn best slim. Natuurlijk zijn er ook dingen die een robotmaaier minder goed kan. Trappen of steile hellingen zijn niet de beste ondergrond voor een robotmaaier.
Onderhoud van een robotmaaier
Je hebt een robotmaaier aangeschaft om het leven wat makkelijker te maken. Dat snappen de makers van robotmaaiers ook en daarom hebben ze ervoor gezorgd dat een robotmaaier zo goed als geen onderhoud nodig heeft.
Hoe moet je een robotmaaier kiezen?
Niet elke robotmaaier is geschikt voor elk gazon. Het is zonde om veel geld uit te geven aan een robotmaaier als deze niet werkt in jouw tuin. Een Lidl robotmaaier lijkt misschien een geweldige aanbieding maar in de praktijk kun je er niks aan hebben. (Als je tuin wel voor deze maaier geschikt is dan heb je een leuke buitenkans te pakken met zo’n aanbieding).
Het is dus belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier. We zetten de belangrijkste punten daarom even op een rij zodat jij weet hoe je een robotmaaier moet kiezen.
- Grootte van je gazon
Kijk bij het kopen van een robot grasmaaier naar het maaibereik van de machine. Hoe groot is het gazon wat de robotmaaier moet onderhouden. Wanneer je gazon groter is dan het maaibereik van de robotmaaier kan de machine zijn werk niet goed doen. Er zijn maairobots in omloop die tuinen tot wel 5000m2 kunnen houden dus meestal is er wel een geschikte robotmaaier voor jouw tuin te vinden. Heb je een nog grotere tuin (mazzelaar) dan kun je beter meerdere maairobots aanschaffen. - Hellingen in je gazon
De ene robotmaaier kan beter met hellingen omgaan dan de andere. Als je een grillige tuin hebt kijk dan even op de specificaties van de grasmaaier of hij deze helling wel aankan. - Accuduur van de robotmaaier
Het is natuurlijk prettig als de grasmaaier tijdens het maaien niet stopt met zijn werk omdat de accu leeg is. Bij een klein gazon heb je aan een lage accuduur genoeg maar heb je een wat groter gazon dan moet de accu van de robotmaaier wat langer meegaan.
Kan mijn robotmaaier gestolen worden als hij dag en nacht in de tuin staat?
Ook hier is door de fabrikanten van robotmaaiers over nagedacht. De robotmaaier is een duur apparaat en als hij dag en nacht in je tuin staat is het natuurlijk makkelijk om deze te stelen. Mocht er een onverlaat wat in zijn hoofd halen dan is het goed om te weten dat robotmaaiers zijn beveiligd door een code. Zonder deze code werkt de maaier niet. Bovendien zou de dief behalve de machine ook het begrenzingsdraad en het laadstation moeten stelen. Mocht er toch iemand zo stom zijn om je grasmaaier te ontvreemden dan is de kans groot dat je aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering om de schade te vergoeden.
Wat is de beste robotmaaier?
De beste robotmaaier is de maaier die het beste bij jou gazon past. Op onze pagina met robotmaaiers op tuingereedschapvergelijken.nl kun je verschillende eigenschappen aanvinken en zelf je robotmaaier kiezen. Je ziet dan ook direct waar je deze maaier voor het minste geld kunt kopen.
De consumentenbond maakte een mooie video over het testen van robotmaaiers
[…] Een andere factor om te overwegen is de installatie en het onderhoud van de robotmaaier. Robotmaaiers vereisen meestal een installatieproces waarbij je grensdraad rond je gazon moet leggen om de grenzen voor de maaier te definiëren. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de robotmaaier regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden om optimale prestaties te garanderen. Hier lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier. […]