Van rozen kun je ontzettend genieten, ze ruiken heerlijk en zijn leuk om naar te kijken. Ze brengen je tuin dan ook helemaal tot leven. Maar net als bij de meeste planten in je tuin, hebben rozen ook onderhoud nodig. Om rozen mooi en gezond te houden is het nodig om ze zo nu en dan te snoeien. Maar rozen snoeien kan voor beginners best spannend zijn, want wanneer moet je je rozen nou precies snoeien, en hoe? Geen zorgen, we gaan je helpen.
Waarom moet je rozen snoeien?
Het is belangrijk om je rozen te snoeien, want zo kun je het oude, zieke en dode hout verwijderen. Bovendien worden de takken steeds langer en groeien er minder bloemen aan je rozenstruik als je deze niet af en toe eens een flinke knipbeurt heeft. Bovendien hou je hierdoor de rozenstruik mooi in model.
Wanneer moet je rozen snoeien?
Rozen snoeien doe je het beste in het voorjaar, tussen het midden en einde van maart. Niet eerder, want dan is de kans op ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw groter. Bovendien kunnen uitlopers kapot vriezen bij nachtvorst. Let op, want rozen die slechts eenmaal in het seizoen bloeien, laat je in maart beter met rust.
Je kan je rozen een tweede keer snoeien in de zomer, om zo uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dat is sterk aangeraden als je bottels en topscheutjes op de rozen wil voorkomen.
Rozen snoeien in het najaar
Geef je rozen ook een kleine snoeibeurt rond eind oktober, begin november. Zo maak je ze beter bestand tegen vorst en wind. Kort de rozen tijdens de winterse snoeibeurt in tot op 50 centimeter afstand van de grond.
Waarmee moet je rozen snoeien?
Om rozen te snoeien, heb je natuurlijk een goede snoeischaar nodig. Let erop dat deze scherp en schoon is. Er zijn daarnaast nog enkele andere belangrijke benodigdheden voor het snoeien van rozen:
- Werkjas met lange mouwen: zorgt ervoor dat je niet aan de doornen blijft haken
- Stevige handschoenen: tuinhandschoenen beschermen je tegen snij- en prikwonden
- Takkenschaar: een takkenschaar maakt het je makkelijker om dikke takken door te knippen
- Snoeizaag: Een snoeizaag is ideaal voor het afzagen van dikke dode takken
Rozen snoeien basis stappenplan
Hoe je rozen het beste snoeit, hangt af van de soort. Maar er zijn enkele basisstappen die voor iedere rozensoort hetzelfde zijn:
Stap 1: Snoei oude takken weg
Wil jij je rozen snoeien? Dan is de eerste stap om beschadigd hout en dunne takjes weg te snoeien, zodat bloemen opnieuw goed kunnen groeien.
Stap 2: Verwijder takken die elkaar kruisen
Kruisende takken schuren langs elkaar heen waardoor ze de bast kunnen beschadigen. Knip daarom de zwakste tak van de twee kruisende takken af. Vergeet ook takjes die naar binnen groeien niet te verwijderen.
Stap 3: Snoei de overige takken terug tot 15 centimeter
Snoei de overige takken terug tot zo’n 15 centimeter afstand van de grond. Daarbij is het van belang dat je ze schuin afknipt, op een centimeter van een naar buiten gericht oog.
Snoeitips per rozensoort
Omdat iedere rozensoort anders gesnoeid moet worden, geven wij je nog enkele handige snoeitips per soort.
Klimrozen snoeien:
Is je klimroos nog jong? Dan kun je de hoofdtak het beste met rust laten. Kort enkel de zijtakken die vorig jaar bloemen gaven terug tot 5 centimeter. Bij een oudere klimroos mag je de hoofdtak tot 20 centimeter boven de grond terugknippen.
Treurrozen snoeien:
Snoei bij een treurroos vooral de oude takken weg. Als de kroon na enkele jaren erg vol wordt, is het ook aangeraden om de helft van de takken tot zo’n 4 ogen van de grond terug te knippen. Snoei het jaar daarop de andere helft.
Bodemdekkers snoeien:
Heb je bodemdekkers? Dan mag je de lange takken laten staan en hoef je dus enkel de kleine takken bij te snoeien. Je doet er ook goed aan om de grond extra te bemesten in de zomer.
Stamrozen snoeien:
Snoei de takken van een stamroos terug tot 10 centimeter van de stam. Door de hoogte is deze rozensoort ook gevoeliger voor wind. Ondersteun de stam daarom met een stok en laat de kroon de eerste jaren niet te breed worden. Zo waaien er geen takken uit.
Engelse rozen snoeien
Engelse rozen zijn over het algemeen brede struiken met lange takken die doorbuigen. De kans is daardoor groot dat ze vroeg of laat de grond raken. Om dit te voorkomen, kan je de rozen zo’n 30 á 50 centimeter van de grond terugsnoeien.
Tip: Bemest je rozen na een snoeibeurt in het voorjaar
Het is een goed idee om de rozenstruik te bemesten na een voorjaarse snoeibeurt. Op die manier voorkom je ziekten en plagen waardoor je rozen nog beter bloeien. Gebruik bij voorkeur organische mest. Deze bevat onmisbare spoorelementen die kunstmest niet heeft.
Houd je rozen mooi en gezond door ze te snoeien
Het is dus erg belangrijk om je rozen te snoeien, omdat er anders steeds minder bloemen tevoorschijn komen, en dat is natuurlijk vreselijk zonde. De meeste rozensoorten kun je het beste drie keer per jaar snoeien: in de vroege lente, de zomer en de winter.
Gebruik voor het snoeien de juiste gereedschappen en draag beschermende kleding. Zo is snoeien van je rozenstruik een stuk makkelijker, en hou je jezelf ook nog eens heel! Als je rekening houdt met de specifieke richtlijnen voor het snoeien van jouw rozensoort, kun je altijd genieten van prachtige en heerlijk geurende rozen rozen in je tuin!