Verticuteren kun je leren
Wie zijn gazon de beste behandeling wil geven doet er goed aan de grasmat twee keer per jaar te verticuteren. Dit kan met de hand of met een elektrische verticuteermachine. Maar wat is dat nou eigenlijk, verticuteren? Is grasmaaien niet gewoon genoeg om je gazon lekker groen te houden? Nee dus, want hoewel we het een grasveld noemen groeit er niet alleen maar gras in je gazon maar ook mos en onkruid. En die kunnen zo mooie groene grasmat flink verpesten.
Wat is verticuteren?
Verticuteren is het wegsnijden van mos en onkruid uit je gazon. Die laag mos en onkruid wordt ook wel de viltlaag genoemd. Je haalt dit weg met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Die apparaten bestaan uit een aantal scherpe messen die de grond in gaan (maximaal een centimeter) en daar de wortels van de ongewenste begroeien doorsnijden. Na het verticuteren kun je met een gewone hark het tuinafval bij elkaar harken. Verticuteren zorgt er niet alleen voor dat het onkruid en oud gras uit je gazon gehaald worden maar ook dat water en voedingsstoffen beter het gazon ín kunnen. Door te verticuteren krijgt het gras weer meer ruimte om sterk te groeien.
Hoe vaak moet ik verticuteren en wanneer?
Een normaal gazon moet zo ongeveer twee kwee per jaar geverticuteerd worden om gezond te blijven. Heb je veel last van mosvorming in het gras dan mag je iets vaker verticuteren. Vaak ligt dit aan het soort grond. Op kleigrond en veengrond groeit het mos een stuk harder. De eerste verticuteerbeurt geef je je gazon in het voorjaar, als er geen vorst meer komt. De tweede beurt in het najaar, voordat de vorst zijn intrede doet. Zo geef je eventueel nieuw ingezaaid gras kans om sterk te groeien voordat het gaat vriezen.
Moet ik verticuren met een machine of een hark?
Of je het gazon behandelt met een machine of een hark ligt helemaal aan jezelf. In principe doen ze beiden hetzelfde werk. We kunnen ons voorstellen dat wanneer je een groot gazon hebt eerder een machine zult gebruiken. Maar ook kleine gazons kun je prima met een machine doen. Gazons tot zo’n 200m2 kun je vakkundig verticuteren met een machine met een maaibreedte tot 37 cm. Heb je een groter gazon dan is het makkelijker werken met een grotere maaibreedte. Er zijn een hoop verschillende verticuteermachines op de markt die nogal in prijs kunnen verschillen. De ene machine heeft meer kracht dan de ander, sommige machines hebben een opvangbak waardoor je niet hoeft te harken na het verticuteren en het minste geld leg je natuurlijk neer voor een verticuteerhark.
Hoe moet ik verticuteren?
Wanneer je toe bent aan het verticuteren van je grasveld maai dan eerst het gazon met een grasmaaier zodat de messen van de verticuteerder makkelijker de grond in komen. Het is verstandig om voordat je begint met verticuteren het gras even vochtig te maken. Dit zorgt voor een snel herstel van het gazon. Om gronding te verticuteren trek je eerst rechte banen in de lengte richting. Daarna doe je hetzelfde maar dan in de breedte. Heb je een heel goed onderhouden gazon dan is één kant op verticuteren wel voldoende. Wanneer je het hele gazon gedaan hebt hark je het tuinafval bij elkaar. Soms ontstaan er kale plekken na een verticuteerbeurt. Dit is helemaal niet gek. Je kunt daar nieuwe graszoden neerleggen of nieuw gras inzaaien. Om het af te maken bemest je het gazon na het verticuteren.
Wat kan ik nog meer doen om mos te voorkomen?
Verticuteren is een manier om mossen uit het gras te verwijderen maar nog mooier is het natuurlijk om mosvorming te voorkomen. Dit kan door meer zon op je gazon te laten schijnen. Mos groeit namelijk graag op schaduwrijke plekken. Heb je schaudw op je gazon, kijk dan even goed om je heen. Wie weet kun je wat takken wegsnoeien of spullen verzetten om ervoor te zorgen dat de schaduw verdwijnt.
Beluchten
Naast verticuteren kun je je gazon ook nog beluchten. Met beluchten maak je met een machine gaten in de grond zodat er lucht bij kan komen. Ook water loopt dan beter de grond in en je gazon kan daardoor meer voedingsstoffen opvangen. Het verschil met verticuteren is dat je met beluchten geen wortels doorsnijdt, wat je met een verticuteermachine wel doet. Een beluchtingsmachine wordt ook wel een cultivator genoemd en beluchten heet dan dus ook cultiveren. Deze machines vind je ook op tuingereedschapvergelijken.nl
Wie graag een stralend groen gazon in de tuin heeft liggen maait dus niet alleen het gras, maar gaat ook twee keer per jaar in de weer met een verticuteer- en cultiveermachine. Met een kleine inspanning zorg je ervoor dat lelijk mos verdwijnt en nieuwe onkruidgroei voorkomen wordt. Zo wordt je gazon elke jaar een stukje sterker.